Ugljeni hidrati.Mozemo li bez njih?

Ovaj blog sam otvorila sa namerom da podelim svoje iskustvo sa low carb dijetom.Iako je naziv bloga 'mesna dijeta" ja ne mislim samo na opste poznatu mesnu vec na sve dijete sa malo ugljenih hidrata.Na nasim prostorima su najpoznatije:Atkinsova,South Beach i Mesna  iako na svetu postoji jos stotine low carb programa.

U principu svaki je dobar,a svaka osoba treba da nadje onaj koji je najprihvatljiviji za nju.

Nikako ne zelim da ovaj nacin ishrane namecem kao model koji treba da vazi za sve.Nemam ja nista protiv ustaljenog pristupa vecine nutricionista o balansiranoj ishrani gde UH treba da budu zastupljeni 55% pa i vise,jer nisam strucnjak.Jedino sto znam je da kada jedem mnogo UH ja sam sve gladnija i gladnija.Mogu da pojedem brdo povrca i voca i da opet ne mogu spavati od gladi.A kada jedem masnu i proteinsku hranu apetiti se normalizuje i sve postaje lakse.

Objasnjenje je relativno prosto:ugljeni hidrati naglo podizu nivo secera u krvi,luci se insulin koji onda isto tako naglo obara taj secer i vi ste jako brzo gladni kao vuk.

Redukcijom UH regulisete i porast secera u krvi,to onda drzi pod kontrolom nivo insulina,a jedna od odlika insulina je da pospesuje stvaranje zaliha.

I jos nesto UH su jedini koji mogu da se taloze u organizmu u vidu sala.Masti ne.

Low carb rezim je pomogao mnogim dijabeticarima da drze secer pod kontrolom.

Zanimljivo je da su skorasnje studije pobile tvrdnje da su low carb rezimi opasni po kardio vaskularni sistem 

http://www.zenskisvet.com/vesti/ishrana/zdrava-hrana/266/Najbolja-dijeta.html

 U narednim postovima cu preneti neke LowCarb programe i onaj koji ja koristim i sa kojim sam imala uspeha i pre mnogo godina kad sam ga dobila na jednom papiru pre ere interneta Smile